Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Μαΐου 2014
Η σωστή θέση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην εργασία
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία έχει απλοποιήσει τη ζωή των εργαζομένων σε πολλούς τομείς, έχει όμως, όπως σε κάθε νέα τεχνολογική ανακάλυψη, επιφέρει καινούρια προβλήματα. Πράγματι, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, τα χέρια και τα μάτια, από τη λανθασμένη θέση του υπολογιστή πάνω στο γραφείο σε συνδυασμό με την πολύωρη καθιστική εργασία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή τοποθέτηση του σώματος μπροστά από τον υπολογιστή προλαμβάνει έως κάποιο βαθμό πολλές μυοσκελετικές παθήσεις.

Η εικόνα αναπαριστά τη θέση που θεωρείται η πιο κατάλληλη για πολύωρη εργασία με τη χρήση υπολογιστή. Συνοπτικά, ο κορμός πρέπει να βρίσκεται σε ορθή γωνία σε σχέση με τα πόδια, οι αγκώνες να υποστηρίζονται στο γραφείο ή στους βραχίονες της καρέκλας, η οθόνη και το πληκτρολόγιο να τοποθετούνται μπροστά από το άτομο, ενώ η απόσταση της οθόνης από το σώμα να είναι περίπου τόση όσο το μήκος του χεριού και η κλίση της να έχει γωνία περίπου 30 μοίρες σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, γιατί έτσι διευκολύνεται η όραση.

Η επιλογή της σωστής καρέκλας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους αφού θεωρείται ο προασπιστής της ξεκούραστης εργασίας και της προστασίας από δυσάρεστες ενοχλήσεις. Η επιλογή της εξαρτάται κυρίως από το είδος της εργασίας στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι το κάθισμα να διαθέτει ψηλή πλάτη, με τη μέση να υποστηρίζεται από κάποιο μαξιλάρι το οποίο είτε είναι ενσωματωμένο είτε προστίθεται επιπλέον (πχ. μαξιλαράκι-ρολό McKenzie). Αυτά τα μαξιλάρια έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τη μέση παθητικά σε πιο σωστή θέση για όσο χρόνο χρησιμοποιείται η καρέκλα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να έχει βραχίονες για να ακουμπούν οι αγκώνες, ιδίως στην περίπτωση που το γραφείο είναι στενό και οθόνη με πληκτρολόγιο χωράνε μετά βίας. Όταν οι αγκώνες δε στηρίζονται, τότε οι μυς που βρίσκονται στα πλάγια του αυχένα (κυρίως οι τραπεζοειδείς, και οι υπερακάνθιοι) αναγκάζονται να συσπαστούν για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να κρατήσουν τα χέρια σε αυτή τη θέση. Άμεση συνέπεια είναι οι μυς να «κουράζονται» και το υποδηλώνουν με τους σπασμούς και τον έντονο πόνο ή κάψιμο στην περιοχή κοντά στον αυχένα και τις ωμοπλάτες.

Σε ότι αφορά στη θέση της οθόνης και του πληκτρολογίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκονται δεξιά ή αριστερά από το σώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το κεφάλι αναγκάζεται να κάνει συχνά στροφές, κάτι που όχι μόνο επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά δημιουργεί και νέα. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν τραπεζικό υπάλληλο: πόσες στροφές κάνει την ημέρα όταν κοιτάζει μια τον πελάτη και μια την οθόνη, η οποία συνήθως βρίσκεται για λόγους οικονομίας χώρου πλάγια και ψηλά σε σχέση με τα μάτια του! Τέτοιες συνθήκες εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθολογίες στον αυχένα με συμπτώματα όπως ζαλάδες, πονοκεφάλους και διαταραχές της όρασης.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι απλές και βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις εργασίες που περιλαμβάνουν χρήση υπολογιστή και καθιστή θέση και ελπίζω να βελτιώσουν ως ένα βαθμό τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μπροστά σε υπολογιστές.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" στις 31-01-2009 και τη συγγραφική επιμέλεια είχε η Δρ. Κωνσταντίνα Χάνου - Τσόγια

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: